Μη κατηγοριοποιημένο

Να Φροντίζεις σωστά τα αθλητικά ρούχα σου

Είτε τα φοράς στην προπόνηση, είτε στο γυμναστήριο ή καθημερινά στις μη αθλητικές σου δραστηριότητες, τα αθλητικά ρούχα χρειάζονται κι αυτά την φροντίδα τους. Έχεις πολλούς λόγους να συντηρείς σωστά και να φροντίζεις σωστά τα αθλητικά ρούχα:

  • Πολλά αθλητικά ρούχα από ιδιαίτερα υλικά που μπορεί να έχουν τις δικές τους προδιαγραφές στο πλύσιμο και στο στέγνωμα. Είναι απαραίτητο να τηρείς τις προδιαγραφές αυτές αν θες τα ρούχα σου να μην μπουν στο πλύσιμο,  και να διατηρήσουν την ελαστικότητά τους.
  • Αν τα ρούχα σου έχουν σχέδια και χρώματα που θες να διατηρήσεις σαν καινούργια, επίσης είναι κρίσιμο να τηρείς τις προδιαγραφές για την φροντίδα τους.
  • Τέλος, υπάρχουν και λόγοι υγιεινής. Τα ιδρωμένα αθλητικά ρούχα είναι το καλύτερο καταφύγιο για τα βακτήρια. Το σωστό πλύσιμο και στέγνωμα σε προστατεύει από αυτά.

Πώς θα μείνουν τα κολάν και τα σορτσάκια, τα τοπ και τα rashguards, τα gi και τα μπουρνούζια σου σε καλή κατάσταση; Μερικές απλές συμβουλές.

Μην αργείς

Πλύνε τα αθλητικά σου ρούχα το συντομότερο μετά την χρήση τους. Τα βακτήρια που προκαλούνται από τον ιδρώτα δημιουργούν οσμές, κι αν αφήσεις τα ρούχα αυτά στο καλάθι των απλύτων, θα καταλήξεις με ένα καλάθι δύσοσμα ρούχα.

Το άμεσο πλύσιμο εγγυάται επίσης καλύτερο καθαρισμό των λεκέδων από ιδρώτα, αίμα κλπ. Όσο περισσότερο στεγνώνει ο λεκές, τόσο πιθανότερο είναι να μην καθαρίσει εντελώς.

Πάντα να προσέχεις την ετικέτα

Κάθε ρούχο φέρει τις προδιαγραφές πλύσης και σιδερώματος στην ετικέτα του. Μερικοί κόβουν τις ετικέτες επειδή τους ενοχλούν. Αν πρέπει οπωσδήποτε να κόψεις την ετικέτα, διάβασέ την πρώτα προσεχτικά και κράτησέ την κάπου σημειώνοντας για ποιο ρούχο είναι η απλα απομνημόνευσε πως πρέπει να φροντίζεις σωστά τα αθλητικά ρούχα.

Γενικά:

– Ποτέ δεν πλένεις σε υψηλή θερμοκρασία ένα ρούχο που η ετικέτα του λέει πως θέλει πλύσιμο με κρύο νερό. Είναι σίγουρο πως θα καταστρέψεις, ακόμη και μία μόνο λάθος πλύση, την ελαστικότητα ή και το χρώμα του, ή το ρούχο σου θα «μπει» ανεπανόρθωτα.

– Ποτέ δεν σιδερώνεις ένα ρούχο που η ετικέτα λέει πως δεν σιδερώνεται. Είναι σίγουρο πως το πρώτο άγγιγμα του σίδερου θα αφήσει ανεπανόρθωτη ζημιά, από στάμπα μέχρι κάψιμο.

– Ποτέ δεν βάζεις στο στεγνωτήριο ρούχο που η ετικέτα του το απαγορεύει.  Η μία και μοναδική περίπτωση που μπορείς να βάλεις το gi σου στο στεγνωρήριο είναι αν σου είναι μεγάλο και θες επίτηδες να το μικρύνεις.

Πρόσεχε τι πλένεις μαζί

Κάποιοι θα σου συστήσουν να πλένεις κάθε αθλητικό ρούχο χωριστά στο πλυντήριο, ωστόσο η συμβουλή αυτή, παρότι προστατεύει τα χρώματα των ρούχων σου, δεν είναι ότι καλύτερο για το περιβάλλον.

Είναι εξίσου απλό να κάνεις καλό διαχωρισμό των ρούχων που πλένεις μαζί. Μερικοί απλοί κανόνες:

Καινούριο ρούχο σε σκούρο χρώμα ή κόκκινο; Πλύντο μόνο του! Μαύρα, μπλε σκούρα, και κόκκινα συχνά ξεβάφουν στις πρώτες πλύσεις. Κάνε την πρώτη πλύση χωριστά για να αποφύγεις ένα ολόκληρο πλυντήριο με μαυρισμένες ή ροζ μπλούζες.

Χώρισε τα χρώματα. Είναι αυτονόητο ότι θα χωρίσεις τα λευκά από τα χρωματιστά, αλλά ακόμη κι αυτά τα τελευταία μπορείς να τα ξεχωρίσεις. Ειδικά τα κόκκινα, είναι καλύτερο να μην πλένονται με άλλα χρωματιστά, εκτός αν έχεις βεβαιωθεί πως δεν ξεβάφουν. Για να δεις αν ένα σκούρο / κόκκινο ρούχο ξεβάφει, πλύντο μια φορά στο χέρι αφήνοντας το ρούχο να μουσκέψει για περίπου 10 λεπτά και παρατήρησε το χρώμα του νερού.

Μην πλένεις τα αθλητικά σου ρούχα με πετσέτες και fleece, για να αποφύγεις τα χνούδια, που δεν καθαρίζονται με τίποτα από το αγαπημένο σου κολάν ή rashguard.

Μην βάζεις σκληρά αντικείμενα να πλυθούν με τα συνθετικά αθλητικά σου. Ρούχα με μεταλλικά τρουκς, ζώνες,  εσώρουχα με μπανέλες, σκληρά τζην με φερμουάρ κ.λπ. μπορεί στην πλύση να φθείρουν τα ρούχα σου, ειδικά τα συνθετικά που είναι μαλακά υφάσματα.

Τέλος, μια πολύ καλή λύση είναι η χρωμοπαγίδα, την οποία βάζεις μέσα στο πλυντήριο μαζί με τα χρωματιστά. Απορροφά τυχόν χρώματα που μπορεί να ξεβάψουν, ώστε να μην επηρεάσουν τα υπόλοιπα ρούχα σου.

Γύρνα το μέσα-έξω

Ρούχα με στάμπες και εκτυπώσεις; Πλύνε τα και σιδέρωσέ τα (αν σιδερώνονται) με το μέσα έξω, από την ανάποδη.

Όχι στην χλωρίνη και στο μαλακτικό

Μπορεί η χλωρίνη να θεωρείται πως κάνει θαύματα με τα πολύ βρώμικα λευκά, αλλά φθείρει το ύφασμα. Τα σημερινά απορρυπαντικά καθαρίζουν αποτελεσματικά ακόμη και δύσκολους λεκέδες, όπως το αίμα. Μακρυά από την χλωρίνη, λοιπόν!

Μακρυά κι από το μαλακτικό. Ειδικά τα συνθετικά υφάσματα δεν ανέχονται καλά το μαλακτικό, που καταστρέφει την ελαστικότητά τους. Τα πιο πολλά αθλητικά ρούχα με συνθετικά νήματα είναι ήδη απαλά κι ευχάριστα. Δεν χρειάζονται έτσι κι αλλιώς μαλακτικό.

Πλύνε στο χέρι τα πιο ευαίσθητα και τα μαγιό

Αν έχεις ένα πολύ αγαπημένο ρούχο που το φοράς ξανά και ξανά, είναι καλύτερο να το πλένεις στο χέρι. Οι τακτικές πλύσεις στο πλυντήριο φθείρουν σταδιακά τις ίνες. Αν δεν προλαβαίνεις, επέλεξε ένα πρόγραμμα για ευαίσθητα στο πλυντήριο.

Το μαγιό σου είναι σίγουρα καλύτερο να πλένεται στο χέρι. Απλώς ρίξε μερικές σταγόνες απορρυπαντικό σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, στριφογύρισε το μαγιό μέσα στη λεκάνη αρκετές φορές, ξέπλυνε και στίψε ελαφρά. Κρέμασέ το στη μπανιέρα για λίγο για να φύγουν τα πολλά νερά πριν το βάλεις στην απλώστρα.

Απόφυγε το στεγνωτήριο

Το στεγνωτήριο μπορεί να είναι καταπληκτικό για το μπουρνούζι σου, αλλά απαγορεύεται αυστηρά για οτιδήποτε συνθετικό, καθώς η υψηλή θερμοκρασία στο στεγνωτήριο καταστρέφει τις ιδιότητες και την ελαστικότητα των ρούχων σου. Επίσης, τα 100% βαμβακερά ρούχα σου κινδυνεύουν να μπουν στο στεγνωτήριο.

Στέγνωσε τα ρούχα σου από την ανάποδη, σε μια στεγνώστρα που μπορείς να έχεις ακόμη και μέσα στο σπίτι, και πάντως όχι άμεσα εκτεθειμένα στον ήλιο.

Και τι γίνεται με το gi σου που αργεί να στεγνώσει; Είναι καλό κι εκεί να αποφεύγεις το στεγνωτήριο. Αλλά αν βιάζεσαι πολύ και είσαι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσεις το στεγνωτήριο, τότε δοκίμασε την πιο χαμηλή θερμοκρασία και μην το αφήσεις να κάνει πλήρη κύκλο. Βγάλε το gi από το στεγνωτήριο στα μέσα του κανονικού κύκλου κι άστο να στεγνώσει έξω.

Πώς να καθαρίσεις λεκέδες από αίμα

Έπεσες, χτύπησες, μάτωσες, μάτωσε ο αντίπαλος, λέρωσες τα αθλητικά σου ρούχα με αίμα; Έχει συμβεί σε όλους.

Το άμεσο πλύσιμο είναι απαραίτητο για τους λεκέδες με αίμα, γιατί αν στεγνώσουν δεν καθαρίζουν σε βάθος. Πριν βάλεις του ρούχο στο πλυντήριο, ξέπλυνε τον λεκέ με κρύο νερό. Επέλεξε πλύση σε χαμηλή θερμοκρασία και μην το σιδερώσεις αν ο λεκές επιμένει.

Αν μιλάμε για το βαμβακερό σου gi, τότε, πριν το βάλεις στο πλυντήριο:

–  βρέξε ένα πανί ή μια μπατονέτα με οξυζενέ και ταμπονάρισε τον λεκέ με αυτό.

– άστο να αφρίσει και να μείνει με το οξυζενέ για μερικά λεπτά.

– ξέπλυνε με κρύο νερό.

– αν ο λεκές επιμένει, μπορείς να επαναλάβεις την διαδικασία 2-3 φορές.

– βάλε το ρούχο στο πλυντήριο όπως πάντα.

Ή μπορείς να προμηθευτείς έναν Διαβολάκο του Λεκέ στο σούπερ μάρκετ, ειδικό για λεκέδες από αίμα.

Εαν φροντίζεις σωστά τα αθλητικά ρούχα θα εχουν μακροζωία δεν θα ξεθωριάζουν και δεν θα φθείρωνται και παράλληλα θα εχεις ενα καθαρώ ρούχο για σένα και τους συναθλητές σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.