Μη κατηγοριοποιημένο

Γιατί χρειάζεσαι ανακλαστικό, υψηλής ορατότητας αθλητικό ρουχισμό

wind breaker reflective wear

Αν ασκείσαι έξω με περιορισμένο φως ή στο σκοτάδι, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να προμηθευτείς ανακλαστικό ρουχισμό υψηλής ορατότητας. Στην πραγματικότητα, το να φοράς ρουχισμό που σε καθιστά ορατό από μακρυά στους οδηγούς οχημάτων σε έναν σκοτεινό δρόμο είναι εξίσου ή και πιο σημαντικό από το να φοράς αθλητικό ρουχισμό που σε κρατά στεγνό και ζεστό  ένα χειμωνιάτικο βράδυ.

Πολλοί από εμάς επιλέγουμε να προπονηθούμε μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Αν η προπόνησή σου είναι τρέξιμο, περπάτημα, ή ποδήλατο, τότε συνήθως προπονείσαι στο δρόμο αργά το απόγευμα, μετά τη δύση του ήλιου. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, νυχτώνει νωρίς και το φως μπορεί να είναι χαμηλό ακόμη και σε έναν δρόμο υψηλής κυκλοφορίας.

Γιατί χρειάζεσαι ανακλαστικό αθλητικό ρουχισμό

Ο κίνδυνος να σε χτυπήσει όχημα όταν είσαι πεζός, δρομέας ή ποδηλάτης αυξάνεται 4 φορές σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Εκτιμάται ότι το 75% των θανατηφόρων ατυχημάτων που  έχουν θύμα πεζό ή ποδηλάτη συμβαίνουν τη νύχτα, μεταξύ δύσης και ανατολής του ήλιου. Εκείνες τις ώρες ο οδηγός οχήματος μπορεί να μην σε διακρίνει έγκαιρα, ειδικά αν φοράς σκούρα ρούχα. Μην θεωρείς πως εσύ είσαι ικανός να αποφύγεις έγκαιρα ένα όχημα που έρχεται κατά πάνω σου. Δεν πρέπει ούτε να υποεκτιμήσεις την ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει ένα όχημα, ούτε  να υπερεκτιμήσεις τη δική σου ικανότητα αντίδρασης. Επίσης μην υπερεκτικάς την ικανότητα του οδηγού πρώτα να σε δει στο σκοτάδι, έπειτα να καταλάβει πως είσαι άνθρωπος πάνω στο δρόμο του, και στη συνέχεια να σταματήσει το όχημά του, όλα αυτά σε λίγα  δευτερόλεπτα. Ακόμη και την ημέρα, ένας οδηγός έχει ελάχιστα δευτερόλπετα αντίδρασης αν δεν σε δει έγκαιρα.

Προκειμένου να αποφύγεις ένα ατύχημα, είναι σημαντικό ο ρουχισμός σου  να συμβάλλει ώστε να είσαι ορατός όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας όταν προπονείσαι στο δρόμο. Ο καλύτερος τρόπος να το επιτύχεις αυτό, είναι να επιλέξεις αθλητικό ρουχισμό υψηλής ορατότητας με ανακλαστικά στοιχεία.

Τι είναι ο ρουχισμός υψηλής ορατότητας

Ο ρουχισμός υψηλής ορατότητας σε καθιστά ορατό στους οδηγούς οχημάτων αλλά και στους πεζούς, με στόχο την αποφυγή συγκρούσεων και ατυχημάτων. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε πολλούς επαγγελματικούς χώροςυ (αστυνομία, αεροδρόμια, εργοτάξια κλπ), επειδή συμβάλλει στη μείωση των ατυχημάτων που οφείλονται σε κακή ορατότητα. Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από αθλητές καια θλούμενους, όπως ποδηλάτες, πεζοπόροι και δρομείς, που βάζουν πάνω απ΄όλα την ασφάλειά τους.

Ο ρουχισμός υψηλής ορατότητας καλύπτει και τη μέρα και το σκοτάδι. Κατασκευάζεται από υφάσματα με έντονα φωσφορίζοντα χρώματα ή με ανακλαστικές λωρίδες και λογότυπα. Ιδανικά, ο αθλητικός ρουχισμός υψηλής ορατότητας συνδυάζει και τα δύο, προκειμένου να είσαι ορατός μέρα και νύχτα.

Φωσφορίζοντα χρώματα

Ποδηλατικό τοπ με έντονα χρώματα νέον της Athlon

Τα φωσφορίζοντα χρώματα (συνήθς κίτρινο αλλά και κόκκινο, ροζ, πράσινο και πορτοκαλί) χρησιμοποιούνται για να είσαι πιο ορατός την ημέρα, ακόμη κι αν ο φυσικός φωτισμός είναι πιο περιορισμένος, ακόμη και με ομίχλη, συννεφιά ή βροχή. Ένα φωσφορίζον υλικό κάνει το χρώμα πιο έντονο όταν το χτυπά το φως.

Τα φωσφορίζοντα υφάσματα δεν λειτουργούν στο σκοτάδι, επομένως δεν αρκούν για να είστε ασφαλείς σε μια βραδυνή προπόνηση.

 

 

 

Ανακλαστικός ρουχισμός

Ισοθερμικό ανακλαστικό τοπ από την Athlon

Ισοθερμικό ανακλαστικό τοπ από την Athlon

Ανακλαστικές λωρίδες, γράμματα ή σχήματα χρησιμοποιούνται προκειμένου να είσα ορατός μετά τη δύση του ήλιου, όταν το φυσικό φως σταδιακά χάνεται. Το τεχνητό φως από άλλες πηγές, όπως τα φώτα ενός οχήματος ή τα φώτα του δρόμου, αντανακλούν πάνω στις ανακλαστικές επιφάνειες του ρούχου χωρίς να σκορπίζουν το φως. Έτσι οι ανακλαστικές επιφάνειες «λάμπουν» όταν τις χτυπά το φως.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι ανακλαστικές επιφάνειες βοηθούν τους οδηγούς οχημάτων να σε δουν τρία δευτερόλεπτα νωρίτερα στο σκοτάδι. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα παρολίγον ατύχημα και μια θανατηφόρο σύγκρουση. Επιπλέον, η έρευνα υποδεικνύει ότι χρειάζεσαι πολλά σημεία ανάκλασης σε διαφορετικά σημεία του σώματος, ιδιαίτερα σε αυτά που κινούνται (σε χέρια και πόδια, στις ρόδες του ποδηλάτου)  ώστε οι οδηγοί οχημάτων να σε διακρίνουν αλλά και να καταλάβουν πως πρόκειται για έναν άνθρωποσε κίνηση μπροστά τους κι όχι για ένα στατικό σημείο.

Τα ανακλαστικά υλικά δεν λειτουργούν με το φυσικό φως κι επομένως δεν σε προστατεύουν στις προπονήσεις με φυσικό φως.

Πώς να είσαι περισσότερο ορατός στο δρόμο τη νύχτα

Επίλεξε τον σωστό ανακλαστικό ρουχισμό

Γυναικείο ανακλαστικό κολάν της Athlon

Γυναικείο ανακλαστικό κολάν της Athlon

Οι επιλογές σε ανακλαστικά ρούχα είναι πολλές και μπορείτε να διαλέξεις τα καταλληλότερα ρούχα για σένα: γιλέκα, καπέλα, μπλουζάκια μακρυμάνικα ή κοντομάνικα, τζάκετ και κολλάν, μπορούν να καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη.

Καλό είναι να συνδυάσεις πολλά ρούχα υψηλής ορατότητας: ρούχα για τον κορμό (μπλούζα, τζάκετ) και παντελόνι / κολλάν, για να καλύψεις χέρια και πόδια. Επίσης, φρόντισε τα ανακλαστικά ρούχα σου να έχουν ανακλαστικές επιφάνειες τόσο μπροστά όσο και στην πλάτη, για να σε βλέπουν από οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Αν έχεις μαζί σου τζάκετ με σκοπό να το φορέσεις μετά το τέλος της προπόνησης, φρόντισε να έχει κι αυτό ανακλαστικές λωρίδες – αλλιώς κινδυνεύεις να καλύψεις τα ανακλαστικά αθλητικά σου ρούχα και να μην είσαι πλέον ορατός.

Τα ρούχα υψηλής ορατότητας δεν χρειάζεται να είναι «άσχημα» όπως το κλασικό κίτρινο γιλέκο. Τα αθλητικά ρούχα υψηλής ορατότητας μπορούν να είναι κομψά, στυλάτα και άνετα. Μπορείς να δεις εδώ τον ανακλαστικό ρουχισμό της Athlon.

Χρησιμοποίησε κάποιο ανακλαστικό αξεσουάρ

Αυξάνοντας τις ανακλαστικές επιφάνειες γίνεσαι ακόμη πιο ορατός στους οδηγούς οχημάτων. Υπάρχουν πολλά αξεσουάρ που μπορείς να χρησιμοποιήσεις επιπλέον του ανακλαστικού ρουχισμού.

Μπορείς να προσθέσεις ανακλαστικές λωρίδες στους καρπούς και τους αστραγάλους, που είναι τα σημεία του σώματος που βρίσκονται σε κίνηση. Ειδικά στο ποδήλατο, για να στρίψεις εκτείνεις το χέρι. Στην περίπτωση αυτή, ένα ανακλαστικό στον καρπό είναι απαραίτητο για την ασφάλειά σου.

Επίσης, είναι σκόπιμο να προσθέσεις ανακλαστικά αξεσουάρ στον υπόλοιπο αθλητικό εξοπλισμό σου. Αν είσαι ποδηλάτης, πρέπει να έχεις ανακλαστήρες στο τιμόνι, στη σέλα, στους τροχούς και στα πετάλια αν προπονείσαι το βράδυ. Αν περπατάς και χρησιμοποιείς μπαστούνι πεζοπορίας, μπορείς να προσθέσεις ανακλαστική ταινία στο μπαστούνι σου.

 

Είτε προπονείσαι σε έναν δρόμο με συχνή κυκλοφορία και πολλά φώτα, είτε σε έναν δρόμο χαμηλής κυκλοφορίας με χαμηλό φωτισμό όπου οι οδηγοί μπορεί να μην περιμένουν να σε δει μετά από μια στροφή, φόρα τον κατάλληλο ρουχισμό για να είσαι ορατός και ασφαλής.

Αν θες ανακλαστικό ρουχισμό με το δικό σου λογότυπο / σχήμα, έλα στην Athlon! Θα κατασκευάσουμε ακριβώς το ρούχο που χρειάζεσαι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.