Μη κατηγοριοποιημένο

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Gi άλλης πολεμικής τέχνης στην πολεμική τέχνη που κάνω τώρα;

man's black ripstop bjj gi

Ένα ερώτημα που θέτουν συχνά όσοι ξεκινούν μια νέα πολεμική τέχνη είναι αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το  Gi που ήδη έχουν από κάποια άλλη πολεμική τέχνη. Για παράδειγμα, όσοι έχουν κάνει Karate ή Judo στο παρελθόν μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Gi τους στο  BJJ. Το ερώτημα λοιπόν είναι, αν οι στολές των πολεμικών τεχνών είναι ίδιες ή διαφορετικές. Μπορείς να φορέσεις το κιμονό του Karate στο τατάμι του BJJ; Μπορείς να βάλεις το Gi του BJJ στο Judo;

Εν συντομία, η απάντηση είναι ότι κάθε πολεμική τέχνη απαιτεί το δικό της Gi. Επομένως, γενικά όχι, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείς το Gi μιας άλλης πολεμικής τέχνης στις προπονήσεις για την τρέχουσα πολεμική τέχνη που μαθαίνεις. Παρακάτω εξηγούμε γιατί.

Προσαρμογή στην τεχνική

Όταν προπονείσαι ή αγωνίζεσαι, η εφαρμογή της στολής σου στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης είναι σημαντική και αν δεν χρησιμοποιείς το κατάλληλο Gi θα το νιώσεις, αργά ή γρήγορα. Κάθε είδος Gi είναι σχεδιασμένο ώστε να διευκολύνει την κάθε πολεμική τεχνική. Και οι τεχνικές ανάμεσα στο Karate, το Judo, το Tae Kwon Do και το BJJ είναι πολύ διαφορετικές.

  • Karate Gi: Το πιο απλό κι ελαφρύ Gi είναι αυτό του Karate. Φτιαγμένο για να επιτρέπει εύρος κινήσεων, είναι ελαφρύ, χωρίς ιδιαίτερη ενίσχυση.
  • Judo Gi: Το Judo εστιάζει πολύ περισσότερο από το Karate στις λαβές και στις πτώσεις. Επειδή περιλαμβάνει πολλές επιθετικές τακτικές αυτοθυσίας, που βασίζονται στις λαβές που θα κάνει ο αντίπαλος, τα Judo Gi είναι κάπως χαλαρά και μαλακά, με μακρύτερα και φαρδύτερα μανίκια που διευκολύνουν τις λαβές. Επίσης έχουν ενισχυμένες ραφές στα κύρια σημεία λαβής, όπως το κολλάρο, οι ώμοι, τα μανίκια, το στήθος και τα γόνατα.
  • BJJ Gi: Είναι σχεδιασμένο ώστε να δυσκολεύει τους μαχόμενους από το να αρπάξουν ή να κρατήσουν τον αντίπαλό τους από το ρούχο. Γι’αυτό το BJJ Gi έχει πιο στενή εφαρμογή, πιο κοντά και στενά μανίκια, ενώ το κολλάρο είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο για να αρπάζεται πιο δύσκολα. Λιγότερο ύφασμα σημαίνει λιγότερες λαβές, αυτή είναι η βασική αρχή κατασκευής του BJJ Gi. Το βαρύτερο ύφασμα που χρησιμοποιείται για το BJJ επίσης προστατεύει καλύτερα στις πτώσεις και στις τριβές με το τατάμι.
  • Κιμονό στολή ζίου ζίτσου καράτε τζούντο

    Στολές για πολεμικές τέχνες

    Tae Kwon Do Gi: πρόκειται για το πιο διαφοροποιημένο Gi, καθώς δεν τυλίγεται στον κορμό όπως τα υπόλοιπα αλλά συχνά μοιάζει με μπλούζα με λαιμόκοψη σε σχήμα V. Είναι σχεδιασμένο ώστε να επιτρέπει γρήγορα χτυπήματα χωρίς τον κίνδυνο να ανοίξει λόγω της κίνησης. Τυπικά, πρόκειται για ελαφρά Gi.

Παρόλο που ίσως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το παλιό σου Gi σε μια νέα πολεμική τέχνη, να έχεις στο μυαλό σου ότι μπορεί αυτό να σε εμποδίζει να μάθεις σωστά την νέα τεχνική, ή να σε καθιστά πιο ευάλλωτο στον αντίπαλο και τελικά να σε δυσκολεύει.

Αντοχή και βάρος υφάσματος

Τα Gi για διαφορετικές πολεμικές τέχνες κατασκευάζονται από διαφορετικού βάρους υφάσματα και με διαφορετικές ραφές. Όσο περισσότερες λαβές, πτώσεις και μάχη στο έδαφος έχει μια πολεμική τέχνη, τόσο πιο ανθεκτικό πρέπει να είναι το Gi. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως τα Gi του Karate και του Tae Kwon Do είναι από πιο λεπτό κι ελαφρύ ύφασμα, καθώς οι τεχνικές τους περιλαμβάνουν περισσότερα χτυπήματα παρά  λαβές. Αντίθετα, το Judo και το BJJ αφορούν κυρίως λαβές, μάχη σώμα με σώμα και πτώσεις, επομένως και τα Gi τους είναι πιο στιβαρά, από πιο χοντρό ύφασμα και πάντα ενισχυμένα σε συγκεκριμένα σημεία.

Αν χρησιμοποιήσεις ένα λεπτό Karate Gi στο BJJ, είναι σίγουρο πως δεν θα αντέξει για πολύ την κακομεταχείριση.

Επίσημοι κανονισμοί αγώνων για τα Gi

Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου κιμονό καράτε τζούντο

Καλής ποιότητας λαπέλ

Αν έχεις ένα αγαπημένο BJJ Gi και θες να το χρησιμοποιήσεις σε κάποια άλλη πολεμική τέχνη, θα πρέπει να βεβαιωθείς πως δεν έρχεται σε αντίθεση με τους κανονισμούς της σχολής σου και τους αγωνιστικούς κανονισμούς. Τα Gi του BJJ μπορεί να θεωρούνται “εκκεντρικά” από τις άλλες πολεμικές τέχνες. Για παράδειγμα, το Judo, το Karate και το TKD συνήθως απαιτούν λευκό Gi, με ελάχιστα ή καθόλου κεντήματα στα μανίκια και χωρίς “μπαλώματα” ενίσχυσης. Τα BJJ Gi αντίθετα, συχνά είναι άλλου χρώματος, και υπάρχει ελαστικότητα ως προς το κέντημα, τις εμφανείς ραφές άλλου χρώματος ή τα μεγάλα patch.

Ακόμη κι αν η σχολή σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις το παλιό σου Gi για προπόνηση, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά στους αγώνες. Κάθε πολεμική τέχνη έχει κανόνες για τη μορφή, τις διαστάσεις των μανικιών, το μάκρος της ζακέτας, το χρώμα και τα λοιπά χαρακτηριστικά του G. Ειδικά στο Judo, οικανόνες είναι πολύ συγκεκριμένοι και αυστηροί. Αν το Gi σου δεν τηρεί τη νόρμα, κινδυνεύεις να μην σου επιτραπεί να αγωνιστείς καθόλου.

Στην τελική πάντως, αν απλώς προπονείσαι κι αν η σχολή σου το επιτρέπει, δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις να προπονηθείς με το παλιό, αγαπημένο σου Gi και να δεις αν σε βολεύει. Το σημαντικό είναι να νιώθεις άνετα και το ρούχο σου να μην σε εμποδίζει να μάθεις σωστά την πολεμική τεχνική. Αν το παλιό σου Gi σε φέρνει σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τον αντίπαλο, ή αν σχιστεί, τότε ξέρεις πως έχει έρθει η ώρα να προμηθευτείς ένα άλλο, καταλληλότερο  Gi για την πολεμική σου τέχνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.