Μη κατηγοριοποιημένο

Καταδύσεις: Ο Απαραίτητος Ρουχισμός Δύτη

Instant Diving Pullover Hoodie

Οι περισσότεροι δύτες φορούν wetsuit για να προστατευτούν από διάφορους κινδύνους της ανοιχτής θάλασσας, όπως τσιμπήματα από τσούχτρες κλπ., και κυρίως για να διατηρήσουν την θερμοκρασία του σώματός τους στη διάρκεια της κατάδυσης. Η απώλεια της ζέστης του σώματος στο νερό είναι 20 φορές ταχύτερη απ’ότι στην ξηρά.  Ποιος ειναι όμως ο απαραίτητος ρουχισμός δύτη πλέον του wetsuit;

1. Κάτω από το wetsuit, στη διάρκεια της κατάδυσης

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να φορέσεις μαγιό μέσα από το wetsuit. Ένας είναι ότι μπορεί να νοικιάζεις το wetsuit, οπότε χρειάζεσαι κάτι να φορέσεις από μέσα. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι, όταν τελειώνει η κατάδυση, θες να βγάλεις το βρεγμένο wetsuit αλλά ίσως εκεί που βρίσκεσαι να μην υπάρχει τρόπος να αλλάξεις διακριτικά, οπότε αν φοράς κάτι από κάτω τα πράγματα είναι ευκολότερα.

Επέλεξε ένα εφαρμοστό μαγιό, ολόσωμο ή αθλητικό αν είσαι γυναίκα, εφαρμοστό μποξεράκι αν είσαι άντρας. Είναι σημαντικό το μαγιό να έχει καλή, σφιχτή εφαρμογή ώστε όταν ανεβάζεις το wetsuit να μην ζαρώνει και να μην κινδυνεύει να φύγει από τη θέση του κάτω από τη στολή σου. Έτσι όσο κολυμπάς δεν θα σε «κόβει» και δεν θα ενοχλεί την κίνησή σου.

Επίσης, το μαγιό δεν πρέπει να έχει σκληρά στοιχεία (μπανέλες, μεταλλικά διακοσμητικά κλπ) που μπορεί να σε πονάνε κάτω από το wetsuit, ούτε ελεύθερα κορδόνια που μπορεί να μαγκώσουν στο φερμουάρ του wetsuit.

Αν θες λοιπόν έναν απλό κανόνα για να διαλέξεις μαγιό, δυο λέξεις: απλό κι εφαρμοστό. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να είναι εντυπωσιακό: δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επιλέξεις ένα μαγιό με σχέδια και χρώματα που να ικανοποιεί την αισθητική σου.

2. Στα ζεστά νερά: φόρεσε ένα καταδυτικό rashguard

Πολλοί δύτες προτιμούν ένα rashguard όταν καταδύονται σε τροπικές θερμοκρασίες, μερικοί δε τα φορούν ακόμη και κάτω από το wetsuit. Το rashguard προστατεύει από αμυχές, τσιμπήματα και την ηλιακή ακτινοβολία. Είναι εξαιρετικά ελαφρύ και παρέχει πλήρη ελευθερία κινήσεων.

3. Aπαραίτητος ρουχισμός δύτη για το σκάφος

Εάν προσεγγίζεις τον τόπο κατάδυσης με σκάφος, χρειάζεσαι κάποιον επιπλέον ρουχισμό πριν και μετά την κατάδυση. Στόχος είναι να προστατευτείς από κρύες θερμοκρασίες και από τον δυνατό ήλιο.

  • Ένα φαρδύ καπέλο προστατεύει όχι μόνο το κεφάλι και το πρόσωπό σου, αλλά και τα αυτιά και τον αυχένα σου. Αν είναι φτιαγμένο από ένα καλό τεχνικό υλικό που σε προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία κι έχει λουράκι να το δέσεις κάτω από το πηγούνι για να μην σου φύγει με τον αέρα, ακόμη καλύτερα.  Αν προτιμάς ένα απλό κασκέτο, μην ξεχνάς ότι θα χρειαστείς περισσότερο αντηλιακό.

 

  • warm hoodie Αντιανεμικό: Η διαδρομή με το σκάφος σημαίνει ότι θα σε φυσά ο αέρας, ακόμη και σε μια ζεστή μέρα. Ακόμη χειρότερα αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή. Δεν θες να ξεκινήσεις την κατάδυση παγωμένος, ούτε και να ξεπαγιάσεις βγαίνοντας από το νερό μέχρι να μπορέσεις ν’αλλάξεις και να βάλεις στεγνά ρούχα. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορείς να ανέβεις στο σκάφος με πουλόβερ, τζην και μπουφάν. Θες να αλλάξεις γρήγορα, να μην κουβαλάς πολλά πράγματα, και το σκάφος δεν είναι ο καταλληλότερος χώρος για να αλλάζεις πολλά ρούχα, ούτε για να τα αποθηκεύσεις και να μείνουν στεγνά. Ένα αδιάβροχο, ελαφρύ αντιανεμικό με κουκούλα είναι ιδανικό και μπορείς να το φορέσεις ακόμη και πάνω από το wetsuit αν δεν μπορείς να αλλάξεις στο σκάφος. Για πιο κρύες θερμοκρασίες, υπάρχουν αντιανεμικά μπουφάν με fleece επένδυση.

 

  • Poncho Towel after swim protectionΠετσέτα – πόντσο: είναι μια πολύ πρακτική λύση για να στεγνώσεις και να καλυφθείς μετά από την κατάδυση. Ειδικά αν ο δρόμος της επιστροφής είναι μακρύς, δεν θες να μείνεις με το βρεγμένο wetsuit στον κρύο αέρα. Το πόντσο σου επιτρέπει να βγάλεις το wetsuit διακριτικά, σε στεγνώνει και σε κρατά στη ζέστη, αν οι θερμοκρασίες δεν απαιτούν κάτι πιο χειμωνιάτικο.
  • Θυμήσου να πάρεις μαζί σου μια επιπλέον μικρή πετσέτα για να σκουπίσεις το πρόσωπο και τα χέρια σου, ή ακόμη και την φωτογραφική σου μηχανή. Υπάρχουν πλέον πολύ ελαφρές πετσέτες μκροφίμπρας, που στεγνώνουν γρήγορα, δεν πιάνουν χώρο και δεν θα βαρύνουν τον σάκο σου.

4. Άνετα, ελαφρά ρούχα μετά την κατάδυση

Μετά την κατάδυση, έχεις να ξεπλύνεις τον εξοπλισμό σου, να ενυδατωθείς, να χαζέψεις τις φωτογραφίες που τράβηξες, να περάσεις καλά με την παρέα σου. Τι ιδανικότερο από ένα άνετο ελαφρύ t-shirt και σορτσάκι που θα σε προστατεύει από τον ήλιο και τον ιδρώτα μέχρι να…μαζευτείς; Διάλεξε ρούχα dry fit που δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο στις αποσκευές σου.

Ο απαραίτητος ρουχισμός δύτη είναι ενα σημαντικό πράγμα και αν κάνεις συχνά καταδύσεις με την ίδια παρέα κι ετοιμάζεστε για την Ερυθρά Θάλασσα ή μόλις γυρίσατε από την Μάλτα, σχεδιάστε το δικό σας αναμνηστικό t-shirt κι ελάτε στην Athlon να σας το δημιουργήσουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.