Χωρίς κατηγορία

Ripstop gi: ναι ή όχι;

Το BJJ είναι ένα άθλημα στο οποίο έχεις αρκετές επιλογές όσον αφορά στον ρουχισμό στην προπόνηση και στους αγώνες. Από τα κιμονό του gi στα rash guard κι από τα  παντελόνια gi  ως τα μαχητικά σορτς, η επιλογή είναι δική σου, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Τωρα σας εξηγούμε τος λόγους υπαρξής του Ripstop gi.

Αν είσαι τύπος gi, μια επιπλέον επιλογή είναι να να διαλέξεις  ανάμεσα στο παραδοσιακό βαμβακερό gi και στο συνθετικό ή βαμβακερό ripstop gi.

Τι είναι το Ripstop

Το ripstop είναι ένα είδος υφάσματος που αναπτύχθηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να αντικαταστήσει το ακριβό μετάξι στην κατασκευή αλεξίπτωτων. Έπρεπε να είναι ελαφρύ και ανθεκτικό, κι αυτό ακριβώς είναι, με την ιδιαίτερη πλέξη με διπλά νήματα σε τετράγωνα ή ρόμβους. Η πλέξη αυτή καθυστερεί μια μικρή οπή από το να μετατραπεί σε μεγάλο σχίσιμο. Βεβαίως, το ripstop δεν είναι άφθαρτο: Αν έχει τρυπήσει και το τραβάς / τεντώνεις συστηματικά, κάποια στιγμή η τρύπα θα καταλήξει τελικά σε σχίσιμο.

Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κι έπειτα, το ripstop χρησιμοποιήθηκε ευρέως στα στρατιωτικά είδη, στην κατασκευή στολών, τεντών, αντισκήνων κλπ. Σήμερα χρησιμοποιείται για την κατακευή ειδών κάμπινγκ, και βέβαια η χρήση του έχει επεκταθεί σε πολλά αθλητικά είδη.

Το ripstop κατασκευάζεται από διάφορες ίνες. Συνήθως πρόκειται για έναν συνδυασμό βαμβακιού και πολυεστέρα ή νάυλον, αλλά υπάρχει και 100% βαμβακερό  ripstop.

Το Ripstop στο BJJ

Πολλά BJJ gi ράβονται πλέον από ripstop. Είναι καλύτερα από το παραδοσιακό βαμβακερό gi; Η απάντηση είναι υποκειμενική κι εξαρτάται από το τί ζητάς εσύ από μια στολή BJJ.

Το gi από ripstop θεωρείται γενικά καταλληλότερο για:

Προπόνηση με ζεστό καιρό. Επειδή είναι πιο ελαφρύ και λιγότερο ζεστό από το παραδοσιακό βαμβάκι, στεγνώνει γρήγορα χωρίς να “ποτίζει” τον ιδρώτα. Επομένως είναι μια καλή επιλογή αν προπονείσαι σε ζεστά κλίματα, το καλοκαίρι ή ακόμη και σε μια αίθουσα χωρίς κλιματισμό.

Ταξίδια. Ως ελαφρύ υλικό, διπλώνεται καλύτερα από το κοινό βαμβάκι ώστε να πιάνει λιγότερο χώρο στις αποσκευές σου και να μην σου καταναλώνει πολύτιμο βάρος. Αν θες να προπονείσαι όταν ταξιδεύεις, το ripstop είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Ευκολία στην πλύση: ειδικά το συνθετικό ripstop δεν «μπαίνει» στο πλύσιμο όπως το βαμβάκι αν δεν προσέξεις σε ποια θερμοκρασία πλένεις το gi σου. Επίσης το ripstop μπαίνει στο στεγνωτήριο χωρίς κίνδυνο. Αν το πλυντήριο δεν είναι το φόρτε σου, σκέψου ripstop.

Το ripstop gi στην προπόνηση και στον αγώνα

Το ripstop έχει συνήθως λιγότερο stretch από το παραδοσιακό βαμβακερό. Αν σου αρέσει μια πιο σφιχτή εφαρμογή με πλήρη άνεση κινήσεων, το ripstop είναι για’σένα.

Το παντελόνι από ripstop, καθώς είναι πιο σκληρό από το κλασικό βαμβακερό, προσφέρει λιγότερα πιασίματα στον αντίπαλο.

Κάποιοι αθλητές υποστηρίζουν πως ισχύει το αντίθετο στα κιμονό: πιο ελαφρύ και πιο σκληρό, ενδεχομένως το κιμονό από ripstop δίνει καλύτερο κράτημα στον αντίπαλο για πνιγμούς και death grips. Γι’αυτό πολλά ripstop κιμονό έχουν ιδιαίτερη ενίσχυση στο V.

Τι είναι λοιπόν καλύτερο για σένα; Το παραδοσιακό βαμβακερό gi ή ένα gi από ripstop; Βαμβάκι ή συνθετικό; Ίσως ένας συνδυασμός από παραδοσιακό κιμονό και ripstop παντελόνι;

Στην πραγματικότητα, θα βρεις ορκισμένους οπαδούς όλων αυτών των επιλογών.

Δεν σου μένει παρά να δοκιμάσεις για να βρεις τι ταιριάζει καλύτερα σ’εσένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.