Μη κατηγοριοποιημένο

BJJ Gi με ύφανση pearl weave: Πότε να τα προτιμήσεις

brazilian Jiu-Jitsu BJJ Gi

Κάθε αθλητής του BJJ έχει διαφορετικές προτιμήσεις όσον αφορά στο βάρος και το πάχος του gi του. Το πόσο ελαφρύ ή βαρύ είναι ένα gi εξαρτάται κυρίως από την ύφανσή του. Ίσως η δημοφιλέστερη ύφανση για ελαφρύ κιμονό του BJJ σήμερα είναι το pearl weave.

Τι είναι η ύφανση και γιατί με ενδιαφέρει όταν επιλέγω BJJ gi;

Πολύ συχνά, όταν πρόκειται να αγοράσεις ένα gi για βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου, θα δεις ότι οι κατασκευαστές αναφέρουν το είδος της ύφανσης που χρησιμοποιούν. Η ύφανση είναι αυτή που καθορίζει το πάχος, το βάρος και την αντοχή του gi σου.

Τυπικά, για να υφάνουμε ένα ύφασμα χρησιμοποιούνται δύο είδη νημάτων:

– το στημόνι είναι όλα μαζί τα νήματα που δημιουργούν τη δομή του υφάσματος και το διατρέχουν κατά μήκος.

– το υφάδι είναι το νήμα που υφαίνεται εναλλάξ πάνω και κάτω από τα νήματα του στημονιού.

Το ύφασμα αλλάζει χαρακτηριστικά ανάλογα με τα διαφορετικά νήματα που χρησιμοποιούνται για το στημόνι και το υφάδι, αλλά και ανάλογα με τον τρόπο που το υφάδι «πλέκεται» στα νήματα του στημονιού.

Τι υφάνσεις έχουν συνήθως τα gi του BJJ;

Οι πιο συνηθισμένες υφάνσεις που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή gi είναι οι εξής:

Απλή μονή ύφανση

Η απλή ύφανση είναι η πιο απλή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με μονό στημόνι και μονό υφάδι.

Το υφάδι πλέκεται απλά εναλλάξ πάνω / κάτω στο στημόνι. Το ύφασμα είναι επίπεδο και λείο, πιο οικονομικό αλλά όχι ιδιαίτερα ανθεκτικό.

Ύφανση Pearl Weave (ύφανση μαργαριταριού)

Η ύφανση αυτή παίρνει την ονομασία της από την εμφάνιση του υφάσματος, που είναι σαν σειρές μικρών μαργαριταριών. Το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει όταν χρησιμοποιούνται δύο υφάδια, ένα λεπτό που υφαίνεται σφιχτά, με ένα παχύτερο που υφαίνεται πιο χαλαρά. Τα δύο υφάδια εναλλάσσονται.

Μια παραλλαγή αυτής της της ύφανσης είναι η Pearl Weave Plus, όπου το χαλαρό υφάδι υφαίνεται ελαφρά διαγωνίως.

Τα υφάσματα Pearl Weave χρησιμοποιούνται κατά κόρον για την κατασκευή BJJ gi σήμερα, επειδή είναι ελαφρά αλλά και ανθεκτικά. Συχνά είναι προ-πλυμένα που σημαίνει ότι συρρικώνονται λίγο μόνο, όταν τα φροντίζεις σωστά.

Ύφανση Gold Weave

Μια πιο χοντρή ύφανση που σχηματίζει παράλληλες «σκάλες». Στην περίπτωση αυτή, το στημόνι περιλαμβάνει παχύτερα νήματα ανάμεσα στα κανονικά λεπτά νήματα, και το χαλαρό υφάδι περνάει πάνω και κάτω από ολόκληρες συστοιχίες λεπτών νημάτων του στημονιού.

Παλαιότερα, πριν την εμφάνιση των gi με Pearl Weave,  τα gi με Gold Weave ήταν τα πιο δημοφιλή ως ελαφρά κι ανθεκτικά. Ωστόσο, πρόκειται για την ύφανση που συρρικνώνεται περισσότερο, οπότε οι περισσότεροι αγωνιστές προτιμούν την ύφανση Pearl Weave που συρρικνώνεται πολύ λιγότερο.

Διπλή ύφανση

Η πιο χοντρή ύφανση που χρησιμοποιείται για τα πιο βαριά gi είναι η διπλή, όπου ένα διπλό υφάδι υφαίνεται πάνω σε διπλό στημόνι και προκύπτει ένα ύφασμα «δύο στρώσεων» με βαριά αίσθηση που συχνά είναι τραχειά στο δέρμα. Δεν αναπνέουν πολύ, αλλά δυσκολεύουν ιδιαίτερα τον αντίπαλο γιατί του δίνουν λαβές πολύ δύσκολα.

Τα gi διπλής ύφανσης είναι αρκετά σπάνια, επειδή οι περισσότεροι αγωνιστές προτιμούν πλέον ελαφρύτερα, πιο δροσερά και πιο φιλικά στο δέρμα υφάσματα.

Πότε να προτιμήσετε gi με ύφανση Pearl weave

Greek Meander White BJJ Man's Gi Pearl Weave ATHLON

BJJ gi της ATHLON με ύφανση pearl weave στο κιμονό και ripstop στο παντελόνι

Γενικά, η ύφανση pearl weave διασφαλίζει πως το gi σου θα είναι ελαφρύ. Κάποιες εταιρείες κατασκευάζουν το κιμονό του gi με pearl weave και το παντελόνι με εξίσου ελαφριά ύφανση ripstop, για να πετύχουν καλύτερο συνδυασμό αναπνοής στο κιμονό κι ανθεκτικότητας στο παντελόνι.

Πότε είναι λοιπόν προτιμότερο ένα ελαφρύ gi;

Γενικά, τα τελευταία χρόνια η τάση στο BJJ είναι υπέρ των ελαφριών gi, ενώ οι παλαιότεροι, πιο παραδοσιακοί αγωνιστές μπορεί να προτιμούν ένα βαρύ gi.

Μπορεί να προτιμάς ένα ελαφρύ BJJ gi με ύφανση pearl weave:

  • Για αγωνιστικούς λόγους, μπορεί να ενδιαφέρεσαι να είσαι πιο ελαφρύς, και να μην σου προσθέτει βάρος το ρούχο σου.
  • Αν προπονείσαι σε ζεστά κλίματα ή ψηλές θερμοκρασίες, οπότε το ελαφρύ Pearl Weave gi είναι πιο δροσερό.
  • Αν ψάχνεις ένα gi κατάλληλο για τεχνική προπόνηση, καθώς το pearl weave δεν είναι ούτε πολύ μαλακό ούτε πολύ άκαμπτο όταν προπονείσαι σε λαβές.
  • Όταν για πρακτικούς λόγους, θες ένα ρούχο που να διπλώνει εύκολα και να μην είναι πολύ βαρύ όταν ταξιδεύεις ή κουβαλάς την αγωνιστική σου τσάντα μαζί σου όλη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση, το «τέλειο gi» είναι καθαρά υποκειμενικό. Με την εμπειρία θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει και σε βοηθά να μάχεσαι καλύτερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.