Μη κατηγοριοποιημένο

6 κριτήρια για σωστή επιλογή μαχητικού σορτς

custom shorts paisio athlete

Η προπόνηση σε πολλές πολεμικές τέχνες προϋποθέτει να έχεις ένα καλό μαχητικό σορτς. Η σωστή επιλογή μαχητικού σορτς ειναι σημαντικό ειδικα αν κάνεις συχνές προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα. Τότε θα χρειάζεσαι μάλιστα περισσότερα σορτς ώστε να μπορείς να αλλάζεις με φρέσκα μέχρι να πλύνεις αυτά που έχεις χρησιμοποιήσει.

Το μαχητικό σορτς μπορεί να μην είναι υποχρεωτικό, αλλά σίγουρα μπορεί να κάνει την προπόνησή σου ευκολότερη. Η άνεση που σου δίνει ένα μαχητικό σορτς όταν εφαρμόζει χωρίς να περιορίζει τις κινήσεις σου επιδρά στην ποιότητα της προπόνησής σου. Πολλοί αθλητές χρησιμοποιούν στην αρχή απλά αθλητικά σορτσάκια, ωστόσο έρχεται κάποια στιγμή που αποκτάς αρκετή εμπειρία ώστε να καταλάβεις ότι τα συνηθισμένα αθλητικά σορτς σε  περιορίζουν σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Επιπλέον, τα μαχητικά σορτς είναι φτιαγμένα ώστε να αντέχουν περισσότερο την καταπόνηση μιας μαχητικής προπόνησης (λαβές, τριβές, κ.λπ.) σε σχέση, για παράδειγμα, με ένα σορτσάκι που έχει κατασκευαστεί για τρέξιμο ή προπόνηση στο γυμναστήριο.

Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία μαχητικών σορτς και είναι εύλογο να αναρωτιέσαι ποιο να επιλέξεις. Παρακάτω προτείνουμε τι πρέπει να προσέξεις όταν επιλέγεις μαχητικό σορτς.

1. Εύρος κίνησης

Custom short from Leondes AspropyrgosΣτις πολεμικές τέχνες είναι σημαντικό οι κινήσεις σου να έχουν εύρος και ένταση. Το τελευταίο που θες όταν κάνεις μια περίτεχνη κλωτσιά είναι να σε «κόβει» το σορτσάκι σου. Τομαχητικό σορτς διασφαλίζει άνεση στις κινήσεις σου με διάφορους τρόπους:

  • Επίπεδες ραφές (flatlock): είναι μια τεχνική που κάνει τις ραφές λιγότερο «χοντρές» και αισθητές, άρα είναι λιγότερο πιθανό να σε «κόβουν» εκεί που έρχονται σε επαφή με το σώμα σου. Επίσης, οι ραφές βρίσκονται όσο γίνεται σε σημεία που δεν δημιουργούν τριβές κατά την προπόνηση.
  • Ενισχυμένες διπλές ραφές ή υλικό stretch στα σημεία που δέχονται μεγάλη ένταση, όπως είναι στον καβάλο ανάμεσα στα πόδια. Κατ’αυτόν τον τρόπο δεν φοβάσαι ότι ένα πολύ απότομο ή έντονο άνοιγμα μπορεί να κάνει το σορτς να σχιστεί ή να ανοίξει στις ραφές
  • Πλάγιες εγκοπές (split seams): πρόκειται για σχισμές στο πλάι του σορτς, που διευκολύνουν τις ψηλές και πλάγιες κλωτσιές.

 

2. Τεχνικά υφάσματα

Τα περισσότερα  μαχητικά σορτσάκια είναι φτιαγμένα από πολύ ελαφρά τεχνικά υφάσματα dry fit που:

  • απωθούν τον ιδρώτα και την υγρασία
  • στεγνώνουν γρήγορα
  • επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί.

Τέτοια τεχνικά υφάσματα βασίζονται στο spandex (για τα κολάν), τον πολυεστέρα, το νάϋλον, ή τις μικροίνες.

3. Προστασία από τις τριβές

Τα μαχητικά σορτς σε προστατεύουν όσο γίνεται από τη  τριβή και τους τραυματισμούς:

  • Δεν έχουν τσέπες, όπως τα κοινά αθλητικά σορτς. Έτσι είναι πιο ελαφρά, αλλά και πιο ασφαλή καθώς μια τσέπη μπορεί να είναι επικίνδυνη για σένα ή για τον αντίπαλό σου στη διάρκεια της προπόνησης: μπορεί το πόδι του αντιπάλου σου να πιαστεί σ’αυτήν, ή οι τσέπες να προσφέρονται για να σε αρπάξει ο αντίπαλος.
  • Δεν έχουν φερμουάρ, κουμπιά ή άλλα μεταλλικά / πλαστικά στοιχεία που  μπορεί να σε τραυματίσουν σε μια πτώση ή στην επαφή με το τατάμι, ή που μπορεί να δίνουν λαβή στον αντίπαλο.

4. Καλή εφαρμογή και ασφαλές κλείσιμο

Αν επιλέγεις κλασικό μαχητικό σορτς φρόντισε να εφαρμόζει καλά στη μέση σου. Ένα καλό μαχητικό σορτς δεν έχει εμφανή εξαωτερικά κορδόνια. Αντίθετα τα κορδόνια δένουν στην εσωτερική πλευρά του σορτς. Η μέση είναι ελαστική και μπορεί να έχει ένα επιπλέον κλείσιμο, για παράδειγμα από velcro.

Μαχητικό κολάν - φροντίστε να χωράει σωστά το σπασουάρ.Αν επιλέγεις κολάν ή σορτς συμπίεσης, βεβαιώσου πως έχει επαρκή χώρο για το σπασουάρ σου. Κάποια μάλιστα έχουν ειδική θήκη για να το τοποθετήσεις και να μείνει στη θέση του στη διάρκεια της προπόνησης.

Τα μαχητικά κολάν και τα σορτς τύπου compression δεν είναι ίδια, παρόλο που μοιάζουν. Τα μαχητικά κολάν είναι συνήθως πολύ πιο χοντρά και ανθεκτικά από ένα κοινό compression σορτσάκι, κι έχουν σκοπό να μην δίνουν σημεία λαβής στον αντίπαλο και να μην σκίζονται εύκολα. Τα compression σορτσάκια αποσκοπούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματος ώστε να έχεις καλύτερη μυική αποκατάσταση μετά την προπόνηση. Υπάρχουν αθλητές που φορούν το compression ως εσώρουχο κάτω από ένα άλλο μαχητικό σορτς.

… υπάρχουν και κάποια αλλα κρητίρια για σωστή επιλογή μαχητικού σορτς…

5. Απαιτήσεις της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης

Υβριδικό σορτς που συνδυάζει κολάν με εμφάνιση σορτςΣε κάθε περίπτωση, όταν επιλέγεις μαχητικό κολάν θα πρέπει να έχεις υπόψη τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης που ασκείς. Κάθε τύπος σορτς μπορεί να είναι καλύτερος για διαφορετική πολεμική τέχνη.

Για παράδειγμα, το κλασικό μαχητικό σορτς είναι καλό για το Kick Boxing ή το Muay Thai, καθώς διασφαλίζει ταυτόχρονα ελευθερία κινήσεων και καλό αερισμό. Τα σορτς συμπίεσης είναι καλύτερα για πολεμικές τέχνες με λαβές, όπως το BJJ, καθώς δεν δίνουν ύφασμα στον αντίπαλο για να σε πιάσει. Κάποιες πολεμικές τέχνες έχουν το δικό τους, ειδικών προδιαγραφών σορτς, όπως το Muay Thai που είναι κοντύτερο και με φαρδυά ελαστική ζώνη.

Υπάρχουν τέλος και “υβριδικά” σορτς, που συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα του κολάν και του κλασικού μαχητικού σορτς. Αποκτώντας λίγη εμπειρία στην τέχνη σου και στον ρουχισμό της, θα καταλήξεις σταδιακά στο μαχητικό σορτς που σου ταιριάζει.

6. Εμφάνιση που σου ταιριάζει

Τα μαχητικά σορτς είναι διαθέσιμα σε πολλά σχέδια και χρώματα, και ταιριάζουν σε κάθε σου διάθεση, από την πιο απλή ως την πιο εκκεντρική εμφάνιση. Φτιαγμένα από υλικό που εκτυπώνεται με νέες τεχνολογίες,  τα σχέδια και τα χρώματά τους δεν ξεθωριάζουν και δεν φθείρονται όσο τα πλένεις σωστά, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Διάλεξε λοιπόν ένα που να σε εκφράζει κι από πλευράς αισθητικής, ή έλα στην Athlon να φτιάξουμε ένα με το δικό σου σχέδιο και θα εξασφαλίσουμε την σωστή επιλογή μαχητικού σορτς σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.