Μη κατηγοριοποιημένο

Μαχητικό κολάν συμπίεσης (compression): τι σου προσφέρει

 

Τα μαχητικά κολάν συμπίεσης είναι μια τάση που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια.  Συνηθίζονται όχι μόνο στις πολεμικές τέχνες αλλά και στο μπάσκετ. Πολλοί αθλητές τα φορούν στην προπόνηση, συχνά κάτω από ένα μαχητικό σορτσάκι ή και κάτω από το παντελόνι του gi.

Τα μαχητικά κολάν προσφέρουν άνεση στον μαχητή, αλλά έχουν και πλεονεκτήματα που συνδέονται με την υγεία και την φυσική του κατάσταση.

Τα οφέλη του μαχητικού κολάν συμπίεσης για την φυσική κατάσταση του μαχητή

Athlon μαχητικό κολάν συμπίεσης

Ανδρικό μαχητικό κολάν συμπίεσης της Athlon, από τη σειρά σχεδίων Chinese Dragon.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης κολάν συμπίεσης είναι πολλά κι έχουν μελετηθεί από ιατρικής πλευράς επειδή η χρήση καλτσών συμπίεσης αποτελεί συχνή πρακτική σε άτομα που πάσχουν από κακή κυκλοφορία του αίματος εδώ και πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει ακόμη εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τις αθλητικές εφαρμογές των ρούχων συμπίεσης, ωστόσο καθώς όλο και περισσότεροι αθλητές τα χρησιμοποιούν σε διάφορα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Brazilian Jiu Jitsou, προχωρά και η σχετική έρευνα.

Μεταφέροντας τη γνώση από τις παθήσεις του κυκλοφορικού στον αθλητισμό, φαίνεται ότι τα οφέλη από την χρήση κολάν συμπίεσης για τους αθλητές είναι πολλαπλά:

  • Τα κολάν συμπίεσης βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και κρατούν τους μυς ζεστούς στη διάρκεια της προπόνησης, κάτι που τους προστατεύει από την κόπωση και τα τραβήγματα. Βελτιώνουν δε και επιταχύνουν την προθέρμανση πριν την προπόνση ή τον αγώνα.
  • Υπάρχουν ενδείξεις ότι, επειδή τα κολάν περιορίζουν τις δονήσεις στους μυς, μειώνονται και οι τραυματισμοί.
  • Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κολάν συμπίεσης εντείνει τις αισθήσεις του αθλητή. Όσο μεγαλύτερη η πίεση, τόσο περισσότερα τα ερεθίσματα που φτάνουν στον εγκέφαλο. Θεωρείται ότι η εγρήγορση αυτή βοηθά στο να κάνει ο αθλητής πιο ακριβείς κινήσεις, αλλά και να συνειδητοποιεί την κόπωση και τα όριά του και να αποφεύγει έτσι τραυματισμούς.
  • Έχει μελετηθεί κι έχει αποδειχτεί ότι τα κολάν συμπίεσης επιταχύνουν την αποκατάσταση μετά από την προπόνηση, καθώς μειώνουν το πρήξιμο και την αίσθηση της κόπωσης. Η πίεση βοηθά να αποβάλει το σώμα τις τοξίνες μετά από την κόπωση.
  • Χάρη στο υλικό τους, απομακρύνουν τον ιδρώτα από τις ευαίσθητες περιοχές, ώστε να αποφεύγονται ερεθισμοί.
  • Επειδή καλύπτουν ολόκληρο το κάτω μέρος του σώματος, προστατεύουν τα κάτω άκρα από βακτήρια και μικρόβια που μπορεί κανείς να κολλήσει είτε από τον αντίπαλο, είτε αν τα τατάμι δεν είναι σωστά καθαρισμένα.
  • Σε σχέση με το μαχητικό σορτς, τα μαχητικά κολάν προστατεύουν τα κάτω άκρα από τριβές στο τατάμι.

Τα οφέλη του μαχητικού κολάν από μαχητικής πλευράς

Από μαχητική άποψη, οι αθλητές που φορούν κολάν συνήθως βρίσκουν πως, επειδή απομακρύνουν τον ιδρώτα από το σώμα, αυξάνουν την τριβή στα πόδια και τους επιτρέπουν καλύτερα κρατήματα στις λαβές με τα πόδια.

Υπάρχουν μαχητικά κολάν για όλα τα γούστα στην αγορά, από απλά μαύρα ως κολάν με πολλά χρώματα και σχέδια. Στην Athlon αγαπάμε τα ιδιαίτερα σχέδια, τις ελαστικές ενισχυμένες ραφές και τα ελαφρά υλικά που κάνουν το μαχητικό κολάν συμπίεσης εξαιρετικά άνετο κι ανθεκτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.