Χωρίς κατηγορία

Αρχάριος στις πολεμικές τέχνες: Ποιος είναι ο ιδανικός ρουχισμός;

BJJ gi training equipment

Δοκίμασες λοιπόν μια πολεμική τέχνη και είσαι αρχάριος στις πολεμικές τέχνες. Ίσως δανείστηκες εξοπλισμό από κάποιον φίλο ή από τη σχολή όπου έκανες τα πρώτα δοκιμαστικά μαθήματα. Όταν συνήλθες από το πρώτο πιάσιμο, το αποφάσισες: θα γραφτείς κανονικά και θα βουτήξεις στο fight life. Ήρθε πλέον αυτή η ώρα: να αγοράσεις τη δική σου στολή και τον δικό σου εξοπλισμό.  Τι να διαλέξεις; Τι να μην ξεχάσεις; Παρακάτω θα βρεις μερικές βασικές οδηγίες.

Ο ρουχισμός

Το πιο βασικό πράγμα σε κάθε πολεμική τέχνη είναι η στολή της.

Gi: Το πιο πιθανό είναι να χρειαστείς gi, δηλαδή την ανθεκτική βαμβακερή στολή που αποτελείται από κιμονό, παντελόνι και ζώνη. Συνήθως η στολή είναι λευκή, ενώ και η ζώνη του αρχάριου είναι λευκή και αλλάζει χρώματα καθώς ανεβαίνεις επίπεδα.

Αν προτιμάς κάποιο άλλο χρώμα gi (συνήθως υπάρχουν επίσης μπλε,  μαύρα και κόκκινα), πριν το αγοράσεις είναι καλό να ρωτήσεις στη σχολή σου αν επιτρέπονται άλλα χρώματα εκτός του λευκού.

RIp stop Gi for BJJ

Gi της Athlon για κάθε ηλικία

Rash guard:  πρόκειται για μια ανθεκτική, ελαφριά, ελαστική κοντομάνικη ή μακρυμάνικη μπλούζα που σε προστατεύει από την τριβή στο τατάμι, από τον ιδρώτα κι από τις γρατζουνιές του αντιπάλου. Από υλικό dry fit, αποβάλει τον ιδρώτα από το σώμα και έχει αντιμικροβιακή δράση.

Μπορεί η πολεμική τέχνη που ξεκινάς να μην απαιτεί gi, οπότε το rashguard αποτελεί βασικό μέρος της στολής σου. Ωστόσο πολλές παραδοσιακές σχολές  πολεμικών τεχνών ζητούν να φοράς rashguard κάτω από το gi σου για καλύτερη προστασία, αφού πάνω στη μάχη μπορεί το gi σου να ανοίξει στη διάρκεια της προπόνησης και να μην είναι αρκετό για να σε προστατέψει από χτυπήματα και τριβές.

Υπάρχουν rashguards για όλα τα γούστα, από μονόχρωμα ως εκκεντρικά, σε διάφορα χρώματα και σχέδια.

choosing your belt color clothing

Ranked Rash Guards for competition

 

Athhlon poseidon rash guard for BJJ

Training rash guards with amazing prints

Άλλη μπλούζα: Αν προτιμάς για αρχή να μην προμηθευτείς rashguard αλλά μια άλλη μπλούζα, καλό είναι να προτιμήσεις μία που να καλύπτει πλήρως τον κορμό σου. Είναι σκόπιμο να αποφύγεις ρούχα που μπορεί στη διάρκεια της προπόνησης να «εκθέσουν» το σώμα σου σε τριβές, τραυματισμού ή ακόμη και οπτικά στον αντίπαλό σου. Απόφυγε επομένως αμάνικες ή κοντές μπλούζες, καθώς και μπλούζες με χαμηλή λαιμόκοψη ή ντεκολτέ.

Πιθανότατα πάντως θα διαπιστώσεις σύντομα ότι οι κοινές βαμβακερές μπλούζες μουσκεύουν από τον ιδρώτα και δεν σε προστατεύουν από την υγρασία, ενώ σκίζονται ευκολότερα.

Παντελόνι ή Σορτς: Αν η πολεμική τέχνη που επέλεξες προϋποθέτει να φοράς gi, τότε θα φοράς υποχρεωτικά το παντελόνι του gi.

Αν το gi δεν είναι υποχρεωτικό, μπορείς να φοράς ειδικό μαχητικό σορτς ή κολάν συμπίεσης, από ελαφρά και ανθεκτικά dry fit  υλικά που προστατεύουν από τον ιδρώτα και την υγρασία. Αρκετοί βέβαια προτιμούν και σε αυτή την περίπτωση το παντελόνι του gi, ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιούν το κιμονό του.

Ranked shorts for competition

Μαχητικό σορτς ΜΜΑ της Athlon

Spats for BJJ

Κολάν ΜΜΑ της Athlon

Μπορείς ωστόσο να φορέσεις οποιοδήποτε παντελόνι ή σορτς της αρεσκείας σου, αρκεί να σου επιτρέπει να κινείσαι άνετα και να μην κινδυνεύει να σου πέσει στη διάρκεια της προπόνησης. Σε κάθε περίπτωση, απόφυγε τα χαμηλόμεσα ή χαλαρά στη μέση παντελόνια που μπορεί να φύγουν από τη θέση τους, και προτίμησε αυτά που δένουν καλά στη μέση.

Ο εξοπλισμός προστασίας σου

Κάθε πολεμική τέχνη σημαίνει πτώσεις, χτυπήματα, λαβές, ακινητοποιήσεις, εξαρθρώσεις, πνιγμούς,  κινήσεις δηλαδή που δοκιμάζουν το σώμα και τις αντοχές του. Για την ασφάλειά σου, κάθε πολεμική τέχνη απαιτεί κάποιον επιπλέον εξοπλισμό προστασίας των ευαίσθητων σημείων του σώματος.

Τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • Προστατευτικό δοντιών (μασελάκι)
  • Σπασουάρ
  • Εσωτερικά γάντια ή επιδέσεις
  • Μαχητική κάσκα
  • Επικαλαμίδες / επιαγκωνίδες / επιγονατίδες

Νερό και σαπούνι!

Ένας από τους αντιπάλους σου στις πολεμικές τέχνες είναι αόρατος: πρόκειται για τα βακτήρια που αναπτύσσονται από τον ιδρώτα. Τα χαλιά προπόνησης και τα τατάμι χρησιμοποιούνται από πολύ κόσμο με γυμνά πόδια και ιδρωμένο κορμί. Εσύ ο ίδιος έρχεσαι σε επαφή με τον αντίπαλό σου στη διάρκεια της προπόνησης. Όλ’αυτά συνιστούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Το νερό και το σαπούνι αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχό σου σ’αυτή την επιπλέον αόρατη μάχη. Να πλένεις τα χέρια και τα πόδια σου πριν και μετά την προπόνηση. Κάνε ντους όσο το δυνατό συντομότερα μετά την προπόνηση. Κράτα τον ρουχισμό, τον εξοπλισμό σου και την τσάντα προπόνησης καθαρά, με πλύσιμο και καθάρισμα μετά από κάθε προπόνηση.

Αρα αποκτώντας τον καταλληλο ρουχισμό μπορείς να μην αρχάριος στις πολεμικές τέχνες αλλα νεος στην τέχνη και κατάλληλα εξοπλισμένος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.